Dobro došli na web stranice Udruženja prijevoznika Zagreb
Obrtnička komora Zagreb Udruženje prijevoznika Zagreb

Veleposlanstvo Republike Turske javilo je informaciju o objavi Uredbe od 8. svibnja 2020. koja regulira međunarodni prijevoz tereta i tranzit kroz Republiku Tursku u razdoblju pandemije COVID-19. Uredba propisuje mjere kojih se međunarodni vozači trebaju pridržavati prilikom prijevoza tereta u Republiku Tursku i tranzita kroz Republiku Tursku.

Prema novim pravilima od 8.5.2020.g.:

  • strani vozači koji nemaju simptome koronavirusa mogu ući u Republiku Tursku bez obveze 14-dnevne karantene. No, ti vozači se moraju obvezati da će napustiti Republiku Tursku što prije te da će obavijestiti turske zdravstvene organizacije ako će primijetiti ikakve simptome tijekom svog boravka u Turskoj.  Obvezi su nositi maske kad su u kontaktu s drugima ili tijekom zaustavljanja, moraju sa sobom imati dovoljno maski, dezinficijensa i hrane(ako će biti potrebe, bit će otpraćeni ili upućeni na određena stajališta). Vozila će biti dezinficirana a vozači će biti zamoljeni da se zaustave smo ako će biti nužno. Kamioni koji prevoze lijekove, zdravstvene proizvode ili hranu koja bi Turskoj bila neophodna, dobit će prioritet (u prolasku).
  • Za tranzit (izuzetak: strani vozači mogu izaći na graničnim prijelazima s Irakom i Iranom, no neće im biti dozvoljen povratak u Tursku), rute i zaustavljanja će biti određeni i vozila će biti praćena  sustavom za praćenje vozila. Vozila bi trebala napustiti Republiku Tursku u razdoblju 24-36 sati, ovisno o udaljenosti od graničnog prijelaza. (ovo vremensko razdoblje može biti produženo do 48 sati od strane turskih vlasti, ako će za to biti potrebe). Ako zemlja odredišta ne prihvati zahtjev za ulazak kamiona u svoju zemlju, također će i Turska odbiti ulazak tih kamiona u Tursku.
  • S druge strane, stranim vozačima koji će imati simptome bolesti neće biti dopušten ulazak u Republiku Tursku.

 

Logo Udruženja prijevoznika Zagreb

Udruženje prijevoznika Zagreb

Ede Murtića 2/I, 10 000 Zagreb

Kontakt